Verzekering: onderzoek door verzekeraar

Deze maand behandel ik een uitspraak van de kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant met nummer ECLI:NL:RBOBR:2023:4856 over het verschil tussen feitenonderzoek en persoonlijk onderzoek na een claim op een verzekering en de gevolgen daarvan voor de medewerkingsplicht van verzekerden en de dekking onder de polis.

Brandverzekering Verzekeringsrecht
mr. J.P. (Joost) van den Bogart

Onterecht Onderzoek

Het onderzoek naar de brand

Verzekerde claimt een brandschade aan een chalet. De verzekeraar voert een tactisch onderzoek uit, waarbij interviews worden afgenomen en telefoonspecificaties worden opgevraagd. De verzekeraar wijst de schadevergoeding af met een beroep op een schending van de medewerkingsplicht, omdat de verslagleggingen van de interviews niet ondertekend zijn en de telefoonspecificaties niet zijn verstrekt.

Feitenonderzoek of persoonlijk onderzoek?

De kantonrechter onderzoekt eerst of het tactisch onderzoek een feitenonderzoek of persoonlijk onderzoek is. Het feitenonderzoek richt zich op objectieve gegevens die openbaar of gemakkelijk te verkrijgen zijn, terwijl persoonlijk onderzoek zich richt op gedragingen van een betrokkene en kan een inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer. Aangezien het tactisch onderzoek interviews en telefoonspecificaties bevat, wordt dit als een persoonlijk onderzoek aangemerkt.

Onrechtmatige inbreuk op de levenssfeer

Een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is onrechtmatig, tenzij een rechtvaardigingsgrond bestaat. De kantonrechter oordeelt dat de verzekeraar in strijd heeft gehandeld met de Gedragscode Persoonlijk Onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. Deze code beoogt een juiste afweging tussen de belangen van het onderzoek en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Aangezien de verzekeraar de gedragscode heeft geschonden, wordt het onderzoek als onrechtmatig beschouwd.

Conclusie

De verzekerde heeft terecht geweigerd mee te werken aan het onderzoek. Het beroep van de verzekeraar op schending van de medewerkingsplicht slaagt niet, en de verzekeraar wordt verplicht de schadevergoeding alsnog uit te keren.